Jazz onder de hooiberg

We waren er aan toe. Na een paar weken van serieuze gezondheidsperikelen kwamen we onze vrienden van het North Sea Round Town tegen op internet. We hadden erg goede herinneringen aan vorig jaar. Jazz op een boottrip, jazz in een oude fabriek, in kerken etc. Het zijn de weken voorafgaand aan het North Sea Jazz Festival in Rotterdam. De periode dat het ‘fringe’ (rand) festival’ Round Town’ actief is. De missie is om de stad bij het North Sea Festival te betrekken. Een creatief experiment dat buiten de norm valt en een perspectief biedt op wat een geïmproviseerde concertvoorstelling kan zijn. Inspirerend! Jonge musici, Innovatieve programma’s en muziek, unieke samenwerkingen. Zo’n unieke samenwerking bezochten we op woensdag 4 juni (soort opwarmer voor het festival echt losbarst). Drie jonge, creatieve makers die hun sporen aan het verdienen zijn traden op onder de hooiberg.

Daar parkeren was wel een ding: op de weg, in de berm op het fietspad en naast de familie gans met de nodige schattige kleintjes. Kwamen ze op de muziek af?

Onder de hooiberg

De hooiberg van Boerderij Driebergen. Deze boerderij is nog nét gelegen in Rotterdam. Aan het water, de Schie (als student trainde ik op de Schie voor roeiwedstrijden, maar dit terzijde). De drie makers hebben 3 dagen voorafgaand aan het optreden een project in elkaar gezet. De zon scheen, een gezellige boel daar op de boerderij. Er stonden een paar rijen stoeltjes opgesteld onder de hooiberg. Om 19.00 uur staan er drie mensen op een soort van podium, wij hebben plaatsgenomen op twee van de wiebelende klapstoeltjes. We horen een soort van gesprek, het komt uit de speakers. Het zijn niet de mensen op het podium. Is het optreden begonnen? Deze vraag komt voort uit onze onterechte verwachting van een klassiek optreden realiseren we ons. Maar inderdaad, het was wel een soort van begin.

Intussen doen we enige observaties. Het is best fris, maar de maker Carmen van Mulier staat daar met blote armen. Later verkleedt ze zich in een ‘mannenpak’, acteert, maakt muziek en leest teksten ‘spoken word’. Zie de foto’s. Zij is een Rotterdamse actrice, zangeres en regisseur. Ze heeft een doordringende blik. Haar werk heeft vaak iets van surrealisme, absurdisme en symbolisme.

Ieder van de drie heeft een elektrisch paneel voor zich waar eindeloos veel kabels mee zijn verbonden. De panelen bevatten eindeloos veel knoppen. Die knoppen worden door alledrie gebruikt om elektronische muziek en geluiden te produceren, al of niet in combinatie met een elektrische gitaar. Mijn Beter Horen apparaten een tandje lager gezet om niet weggeblazen te worden.

Dan is daar bassist en componist Alessandro Fongaro (rechts op de foto hierboven). Hij is van oorsprong Italiaan. Hij is dit jaar de ‘Artist in Focus’ van het festival, Van 27 juni tot 14 juli 2024 zal Fongaro door Rotterdam toeren met o.a. zijn ‘droomproject’ en optredens waarbij hij diverse samenwerkingen aangaat. Jaarlijks nodigt het festival een buitengewoon talent uit als hun Artist in Focus, waarbij ondersteuning en begeleiding wordt geboden op hun reis van onderzoek en ontwikkeling van nieuwe creaties, met Rotterdam als hun speeltuin.

Last but not least stond Jelle Roozenburg onder de hooiberg. Hij is een Nederlandse muzikant die actief is als gitarist, componist en geluidskunstenaar. Hij is vast lid van het New Rotterdam Jazz Orchestra, bandleider van de band Bonsai Panda en werkt samen met gerenommeerde jazz musici. Hij is momenteel actief in de hedendaagse elektro-akoestische muziek. Naast opdrachten componeert hij muziek voor de meeste bands/projecten waarbij hij betrokken is.

de organisate zegt het volgende:

In aanloop naar NN North Sea Jazz Festival zorgt het fringe festival ervoor dat er op meer dan 125 locaties ruim 350 concerten plaatsvinden in Rotterdam. Dit doen we samen met North Sea Jazz en initiatieven, programmeurs, producenten en locaties in de stad. Jong, nieuw talent en gerenommeerde namen, koppelen we graag aan elkaar, en spelen op het fringe samen. Daarnaast maakt North Sea Round Town live (jazz)muziek bereikbaar voor een ieder die niet naar North Sea Jazz kan.

“Ons doel is om zoveel mogelijk mensen in contact te brengen met dé ultieme bron van geluk: live muziek”

Dit bericht werd geplaatst in Concerten, Jazz en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.