Caleidoscoop

Dit keer een caleidoscoop van zaken die we recent hebben gezien en die het vermelden waard zijn.

Go West- Visual and Urban Arts Delfshaven

Teuntje Fleur op Go West

___________________________________________________________________________

Stille levens

In Oostende, in de Venetiaanse Gaanderijen zagen we de tentoonstelling ‘Stille Levens’. Een prachtige museale plek, maar de tentoonstelling viel wel wat tegen. Kunstenaar Koen Broucke koos als uitgangspunt ‘verzamelingen’, in het bijzonder die van strandjutters, o.a. schelpen. Hij nodigde meer dan 40 kunstenaars uit. Het thema is niet zo boeiend en is niet altijd herkenbaar.

______________________________________________

No Dogs or Italians allowed

‘Verboden voor honden en Italianen’ – die tekst prijkte ooit echt op bordjes in Frankrijk en België, ter afschrikking van arbeidsmigranten uit Italië. 

Dit is een alom geprezen, nieuwe animatiefilm van Alain Ughetto. Een Franse filmmaker van Italiaanse komaf, presenteert zijn bittere familiegeschiedenis – een verhaal vol honger, uitbuiting, discriminatie en oorlog – met licht surreële humor. We zagen de film in LantarenVenster in Rotterdam. Perfec t vakwerk, humor en inhoud. Toch maakte de film voor ons de verwachtingen niet helemaal waar. Op naar de buren: De Food Hallen. Heerlijk Indonesisch gegeten van Tante San.

_________________________________________________________________________________

KunstKijk Goeree Overflakkee

102 Kunstenaars op 35 locaties. Thema ‘Water’, 70 jaar na de grote watersnood ramp.

_______________________________________________________________________________

Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda

BOEK, winnaar Woutertje Pieterse Prijs 2023. Bijzonder, verrassend en educatief jeugdboek.

Hallo, ik ben de regenworm en vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda.
Anaconda’s wonen in het regenwoud van Zuid-Amerika. Ze zijn familie van de boa constrictor. Ze zijn groenachtig bruin met donkere vlekken op hun vel. Ze hebben geen vijanden want ze kunnen iedereen aan. Echt kicken vind ik dat. Wij wormen hebben zoveel vijanden, maar anaconda’s zijn te sterk voor iedereen. Hun naam betekent olifantendoder. Nou, dan weet je het wel
….

Dit was mijn spreekbeurt, zijn er nog vragen? Ja, ik heb een vraag over jou, mag dat ook? Ja hoor, zeg het maar kameel’

Bibi Dumon Tak laat dieren aan het woord die spreekbeurten houden over andere dieren. Sommige dieren hebben elkaar nog nooit gezien, anderen kennen elkaar juist heel goed. Zoals de poetsvis, die vooral de scherpe tanden van de haai kent, en de vos, die voornamelijk is geïnteresseerd in de smaak van de gans. En zoals bij iedere spreekbeurt is er na afloop gelegenheid tot het stellen van vragen.
Je komt veel te weten over het dierenrijk, door de ogen van dieren.

_______________________________________________________________________

Wat je moet doen als je over een Nijlpaard struikelt

Jeugd BOEK

Gedichten waar je wat aan hebt

De onderwerpen in deze bundel zijn heel divers; het gaat lang niet alleen maar over dieren. Zo is er ook een gedicht over ‘wat je moet doen als je ouders je nooit eens laten winnen’ of wat je moet doen als je trein vertraging heeft’. Handig. Helemaal geweldig zijn de gedichten ‘wat je moet doen als je verliefd bent op een jongen’ en ‘wat je moet doen als je verliefd bent op een meisje’. Kinderen vinden dit sowieso al hilarisch (verliefd hahahahihihi), maar als je de gedichten voorleest, zullen ze helemaal in een deuk liggen. Edward van de Vendel heeft erg veel humor in de gedichten verwerkt. Tegelijkertijd zijn er ook ontroerende gedichten, zoals ‘wat je moet doen als je moeder huilt’ of ‘wat je moet doen als je opa steeds meer vergeet’.

Heb je nog geen lievelingsdier?
Struikel je wel eens over een nijlpaard?
Moet je midden in nacht plassen,
maar is het koud en bevriezen je voeten?

Dit bericht werd geplaatst in Boeken, Kunst en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.