Het straatje van Vermeer

Het Rijksmuseum wijdt een grote tentoonstelling aan het werk van Frans Hals (van 16 februari tot 9 juni 2024).

De actiegroep Extinction Rebellion (ER) heeft de opening van de tentoonstelling aangegrepen om hun terechte eis kracht bij te zetten dat investeringen in projecten met fossiele brandstoffen moeten stoppen, en wel nú. Zo’n investeerder is de ING bank die ook hoofdsponsor is van de tentoonstelling in het Rijksmuseum. Op posters toonden klimaatactivisten hun eigen versies van bekende schilderijen (niet perse Frans Hals), zoals Het straatje van Vermeer. Het water staat al hoog in de Vlamingstraat in Delft. ER verlangt dat het Rijksmuseum de banden met ING verbreekt.

Het Straatje van Vermeer (Delft) van Frans Hals. Links het origineel, Rechts een door ER bewerkte kopi.
Van de ER website

De Vlamingstraat in Delft

De locatie van het straatje’ van Johannes Vermeer  is onomstotelijk vastgesteld. Het gaat om de Vlamingstraat in Delft ter hoogte van de huidige nummers 40-42.

‘Het straatje’ trekt mijn aandacht omdat ik er tijdens mijn studietijd aan de TU Delft enige tijd een kamer bewoonde aan de Vlamingstraat. Nooit geweten dat ooit een deel van de Vlamingstraat door Johannes Vermeer was vastgelegd.

De Penspoort

De huizen die er tegenwoordig staan, dateren uit het laatste kwart van de negentiende eeuw (foto rechts). Alleen het markante rechter poortje van Het Straatje is nog steeds herkenbaar. Het onderzoek heeft verder uitgewezen dat het rechterhuis op Het straatje eigendom was van een tante van Johannes Vermeer, de weduwe Ariaentgen Claes van der Minne, een halfzus van zijn vader. Deze tante voorzag in haar levensonderhoud en dat van haar vijf kinderen door de verkoop van pens. De poort naast het huis werd dan ook de Penspoort genoemd. Verder weten we dat Vermeers moeder en zus aan dezelfde gracht woonden, schuin aan de overkant. Het is daarom aannemelijk dat Johannes Vermeer het huis goed kende en dat er voor hem persoonlijke herinneringen aan verbonden waren.

De tijd dringt

De informatie over Het Straatje is bijzonder. Maar, zoals hierboven al indringend is weergegeven door Extinction Rebellion: De tijd dringt! Nog even en er staan vele straatjes onderwater.

Laten we er met z’n allen een schep bovenop doen om verdere klimaatverandering af te remmen en uiteindelijk te voorkomen.

Dit bericht werd geplaatst in Klimaat, Kunst en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.