Kunst in een ziekenhuis

Als je geluk hebt kom je slechts sporadisch in een ziekenhuis. Afspraak met een specialist, bloed afnemen, bij iemand op bezoek. Nu hebben we even wat minder geluk en zijn de bezoeken regelmatig en intensief. Biopten, operatie, bestraling. Alles begeleidt door een zeer vriendelijk en meelevend specialisten team in zelfs twee ziekenhuizen. Beide aan dezelfde metrolijn en dus supergoed voor ons bereikbaar. Het eerste ziekenhuis is het Franciscus Vlietland in Schiedam. Tot en met de operatie is daar alles perfect gedaan, op een zeer rustige en aardige wijze. De noodzakelijke bestraling vond plaats in het tweede ziekenhuis, het Erasmus Medisch Centrum (EMC) in Rotterdam. Ook daar een prima behandeling.

Door het meer regelmatige bezoek aan de ziekenhuizen vielen ons een paar dingen op. Het gaat dan vooral over de alom aanwezige kunst, vooral in het schitterende EMC. Dat is een relatief nieuw centrum dat in 2018 is geopend.

Korte historie Erasmus MC
In 1971 worden het Dijkzigt-ziekenhuis en het Sophia Kinderziekenhuis samengevoegd tot het Academisch Ziekenhuis Rotterdam (AZR). Vervolgens fuseert het AZR in 1995 met de Daniel den Hoed kliniek, vooral gericht op onderzoek en behandeling van kanker. In 1999 wordt dr Daniel den Hoed na een enquête onder lezers van het Rotterdams Dagblad uitgeroepen tot ‘Rotterdammer van de twintigste eeuw’!
In 2020 wordt officieel het Erasmus MC een feit. In 2009 start het grote nieuwbouwproject van het Erasmus MC. Koning Willem-Alexander opent het nieuwe Erasmus MC op 6 september 2018 officieel.

Foto’s hierboven: Erasmus te paard (2019), Eric Claus; Ingang Erasmus Kanker instituut met borstbeeld van Daniel den Hoed.

Kanker kan iedereen overkomen
Erasmus MC: “Iedereen kent wel iemand met kanker. Een moeder, vriend of kennis. Een buurvrouw of collega. Misschien heeft u zelf de diagnose kanker gekregen. Allemaal verhalen op zich, allemaal verhalen die ons raken. Eén op de drie mensen krijgt kanker. Een ziekte die de kwetsbaarheid en de veerkracht van mensen laat zien”.
“Ons doel is dat in de toekomst minder mensen kanker krijgen, meer patiënten genezen en de kwaliteit van leven van mensen met kanker verbetert. We willen kanker een stap voor zijn. We willen kanker begrijpen, voorkomen en optimaal behandelen. Met onze wetenschappelijke kennis zetten we daarin flinke stappen vooruit. We gaan voor een gezonde samenleving”. 
Hieronder de buitenkant van de mooie en relaxte ‘Tuin van Verbondenheid’:

Kunst in het Erasmus MC (EMC)

Het EMC heeft op veel plaatsen, en vooral natuurlijk in de passages, kunst opgesteld. De kunstcollectie van het EMC is indrukwekkend. Als je probeert een gemeenschappelijke noemer te vinden, dan is daar wellicht de connectie tussen lichaam en geest. Hieronder beschrijven we een kleine selectie van de kunstwerken.

_____________

Duna, 2014. Jaume Plensa.

De kunstenaar aan het woord in 2017: “Kijkend naar Duna kunt u zich proberen voor te stellen hoeveel mooie dingen er in ons besloten liggen. Het geeft uitdrukking aan een vervulling en bestemming in de wereld’. Plensa’s raadselachtige smalle hoofden impliceren dat wat het meeste waard is om gezien te worden zich niet buiten, maar binnen onszelf bevindt. Mooie gedachte.

Het EMC plaatst soms een tekst voor meditatie op hun site. In dit geval koos een geestelijk verzorger van het MC een passend gedicht/lied bij Duna. Hieronder eén strofe van het lied. Voor het gehele lied: klik hier.

De Stilte
De stilte, de stilte
heeft honderden namen
duizend gezichten
en evenveel kleur …

Het is een lied van Gerard van Maasakkers. Klik hier voor de mooie uitvoering van het lied door Gerard. Commentaar van Frits Spits: “De liedjes die Gerard schrijft zijn intieme, bijna verstilde portretten van de mensen die hij tegenkomt. Hij kijkt goed en aandachtig naar ze. Waarmee hij laat merken dat zijn hart groot genoeg is voor ons allemaal. Dat alles in dat zachte Brabants dat hij trouw is gebleven.” 

_______________________

Beelden van Stephan Balkenhol

De drie mensfiguren die Stephan Balkenhol gemaakt heeft zijn gemaakt uit de Coolsingelboom. Een plataan die gekapt werd voor de nieuwbouw van het Erasmus MC. De oude plataan bergde al die jaren ongezien mensfiguren in zich. Ze vormen nu een monument voor de overleden boom.

Hieronder: Links: oude platanen op de Coolsingel. Rechts: de eerste nieuwe platanen in 2018.

Meditatie

De mensfiguren balanceren boven de diepte, als blaadjes aan een boom, als schoonspringers op de duikplank. Durven ze zich te laten vallen? Durven ze de sprong in het diepe, de eenzaamheid van het alleen zweven aan?

Gedicht van Ineke Holzhaus:

Blaadje

Je moet dapper zijn 
om je te laten vallen

je weet niet hoe diep 
de grond beneden is 
waarop je landen zal

of hij zacht is of hard
warm of juist koud

wie durft dat
welk blaadje laat
als eerste los?

Ritselen doe je samen
zweven alleen.

_________________

Enige andere kunst in het MC

Rechtsboven: KIT, 2018; Ron van der Ende

Middenboven: Fire and water (1954), Hire Ikubo

Linksboven: Shadows and Moonlight (2020); Heringa, van Kalfsbeek.

Onder: ‘Wheather Forecast for Zeeland, Gust Romijn (1991)

Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid, Kunst en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.